Certyfikowany Kurs Insight we Wrocławiu

Home / aktualnosci / Certyfikowany Kurs Insight we Wrocławiu

Certyfikowany Kurs Insight – Wgląd /Głębokie widzenie

Zapraszamy każdego, kto ukończył Kurs Mindfulness i Kurs Compassion certyfikowane przez Mindfulness Association do udziału w Certyfikowanym Kursie Insight, który składa się z:

1. Jednego weekendu w dniach 4-5 grudnia 2021, który odbędzie się we Wrocławiu ( lub w przypadku nałożonych obostrzeń w wersji online)

2. 5-dniowego odosobnienia, które odbędzie się w dniach od 2 do 6 marca 2022 w Agroturystyce Pustelnik.

“Jeśli tylko stworzymy stosowne warunki wgląd pojawi się w sposób naturalny, sam z siebie, jako odzew.” ~Rob Nairn

Certyfikowany Kurs Insight, czyli kolejny krok w zaawansowaniu praktyki uważności oferowany w Mindfulness Association jest budowany na poprzedzających go treningach. Na Certyfikowanym Kursie Mindfulness, gdzie uczyliśmy się jak uspokajać i stabilizować nasze umysły, oraz na Certyfikowanym Kursie Compassion, gdzie rozwijaliśmy zdolność utrzymywania naszego wewnętrznego doświadczania z ciepłem i życzliwością.

Na Certyfikowanym Kursie Insight pogłębimy nasze rozumienie psychologicznych procesów mentalnych badając korzenie naszego doświadczania i to, co nas napędza.

Czemu Wgląd (Insight)? Ponieważ wyzwala…zawiera potencjał uwalniania każdego z nas zewnętrznej plątaniny niechcianych uczuć, bolesnych myśli, konfliktów i pełnego zamętu cierpienia.

Certyfikowany Kurs Insight jest idealny dla tych, którzy ukończyli Certyfikowany Kurs Compassion i i pragną pogłębić swoją praktykę. Spełnia on wymagania Kontynuacji Rozwoju Zawodowego (CPD) Brytyjskich Zasad Dobrej Praktyki (GPG) dla nauczycieli uważności.

1. Weekend w dniach 4-5 grudnia 2021/ koszt 900 zł

ODKRYWANIE NURTU PODŚWIADOMOŚCI

Podczas weekendu zbadamy różne poziomy funkcjonowania umysłu, a zwłaszcza zajmiemy się dostępem do poziomu podświadomego, ponieważ właśnie tutaj znajdują się uwarunkowane odruchy, które napędzają nasze reakcje. Zobaczymy, jak nasze wzorce myślowe pojawiają się bez naszej woli i jak przyjmujemy je zanim zdamy sobie z tego sprawę, uznając że “tak musi być”. Rob Nairn nazywa to “podprogowym odruchem”.

Będziemy pracować doświadczalnie z praktyką spoczywania, refleksji i dociekania oraz poznawać ćwiczenia sięgając wstecz także po praktykę HIFAWIF ((how i feel about what i feel- jak czuję się, z tym co czuję).). Praktyki te stwarzają warunki do wnikliwej obserwacji i wglądu w nawyki myślenia, uczuć i zachowań, które nami kierują.

2. 5-dniowe odosobnienia, które odbędzie się 1 dniach od 2 do 6 marca 2022

koszt:
warsztaty: 1600 zł.
wyżywienie: 400 zł.
noclegi: w zależności od wybranej opcji zakwaterowania

TRYBY AUTOMATYCZNE

Po ćwiczeniu z spoczywaniem, refleksją i dociekaniem dowiadujemy się, że często mamy do czynienia z domyślnymi trybami, które zabarwiają nasze doświadczenie. Te domyślne tryby są podszyte jednym lub wieloma destrukcyjnymi emocjami- gniewem, pragnieniami, zazdrością, dumą czy ignorancją. Zbadamy, zbliżając się do emocji gniewu, pragnienia i zazdrości z odpowiednią postawą miłującej życzliwości, współczucia lub radości, a następnie zbadamy wewnętrzne odczucia aby zobaczyć, co się pojawia. Poprzez zbadanie naszego doświadczenia w ten sposób dowiadujemy się, jak nasze negatywne emocje mogą być źródłem wzrostu psychicznego, jeśli odniesiemy się do nich umiejętnie, a nie identyfikując się z nimi.

SPOCZYWANIE
Podczas tego weekendu kontynuujemy naszą eksplorację niszczących emocji. Podchodzimy do emocji dumy i ignorancji z odpowiednio zrównoważonym podejściem a następnie przyglądamy się wewnętrznym odczuciom, aby zobaczyć, co się pojawia.
Poprzez praktykowanie z naszymi niszczącymi emocjami docieramy do upodmiotowienia naszego poczucia siebie w centrum naszego cierpienia i uczymy się odpuszczać nasze postrzeganie stałego i odrębnego ja. Rozpoznajemy ciągle zmieniającą się naturę naszego doświadczenia, które zależy od niezliczonych przyczyn i warunków.
Kiedy rozluźniamy nasze zrozumienie “ja” i “moje”, rozwijamy bardziej zrelaksowany stosunek do wzlotów i upadków naszego doświadczenia, pogłębiamy nasze doświadczenie spoczywania, które praktykowaliśmy w module kursów uważności.

Chcesz dołączyć? Wypełnij formularz zgłoszeniowy 🙂

Wypełnienie formularza nie gwarantuje miejsca na Certyfikowanym Kursie Insight. Jedynie wpłata pełnej kwoty za weekend kursu, który odbędzie się w dniach 4-5 grudnia 2021, we Wrocławiu (lub online) daje taką pewność.
Liczba miejsc jest ograniczona. Istnieje możliwość wpłaty w ratach – w tej sprawie prosimy o kontakt mailowy: contact@mindfulnessassociation.org.pl
Po wypełnieniu formularza prosimy o wpłatę kwoty za weekend do dnia 31.10.2021r.

Płatność za odosobnienie na miesiąc przed jego rozpoczęciem.