nauczyciel mindfulness

Szkolenie nauczycielskie MBLC-YA

Zapraszamy osoby, która sa nauczycielami MBLC lub mają ukończony Kurs Wprowadzający do Umiejętności nauczania do wzięcia udziału w  Szkoleniu nauczycielskim MBLC-YA przygotowującego do prowadzenie 10-tygodniowych Kursów życia opartych na zasadach Uważności dla grup wiekowych od 11 do 18 lat.

Szkolenie to składa się z:

1. CPD „Wyzwania i trudności podczas prowadzenia kursu mindfulness dla nastolatków”.

Prowadzenie zajęć dla nastolatków bywa wyzwaniem, do którego warto się dobrze przygotować. Celem naszego szkolenia jest zaznajomienie się z prowadzeniem zajęć mindfulness dla tej grupy wiekowej, ze szczególnym uwzględnieniem specjalnych potrzeb uczestników, którzy mogą doświadczać leku, depresji czy traumy. W pierwszej części zajmiemy się poszerzeniem wiedzy na temat najczęstszych trudności w wieku nastoletnim oraz dostępnych sposobów odpowiedzi na idące za nimi zachowania na zajęciach mindfulness. Druga część szkolenia będzie poświęcona umiejętnościom prowadzenia rozmowy i przekazania pomocnych wskazówek w grupie na zajęciach oraz w indywidulanych rozmowach z uczniami lub nauczycielami.

Tematy szkolenia:
– rozwój mózgu nastolatka
– konsekwencje psychologiczne i behawioralne traumy u dzieci i nastolatków
– popularne strategie przetrwania uczniów z lękiem, depresją czy traumą w szkole
– nauczanie mindfulness w grupie z uwzględnieniem specjalnych potrzeb
– korzyści i ograniczenia treningu mindfulness w grupie szkolnej
– budowanie poczucia bezpieczeństwa
– zasady przyjaznego wsparcia

Osoba prowadząca: Ewa Orłowska
Termin: 11.06.2022 (9.00-17.00)
Cena: 500 zł
Gdzie: online, platforma zoom

2. Wyjazdowe szkolenie dla przyszłych nauczycieli MBLC-YA.

6-dniowe pogłębione szkolenie w formie odosobnienia, które przygotowuje do prowadzenia dziesięciotygodniowego Kursu życia w oparciu o zasady Mindfulness dla młodzieży (MBLC-YA).

Kurs życia oparty na zasadach Uważności dla młodzieży (ang. skrót MBLC-YA) to 10-tygodniowy program Mindfulness Association dla młodzieży w wieku od 11 do 18 lat. Kurs  wprowadza nastolatków w koncepcje Uważności oraz Współczucia dla siebie i ma na celu rozwijanie tych cech poprzez praktyki i ćwiczenia wykonywanie głównie w klasie, zaprojektowane dla tej grupy wiekowej. Kurs MBLC-YA obejmuje 10 sesji, prowadzonych zwykle co tydzień, trwających od 40 minut do 1 godziny. Każdej sesji towarzyszy multimedialna prezentacja, która z poczuciem humoru obrazuje i utrwala wprowadzany temat. Uczniowie otrzymują również podręcznik oraz dostęp do szerokiej gamy praktyk.

Wyjazdowe szkolenie dla przyszłych nauczycieli MBLC-YA polega na przedstawieniu i doświadczeniu na żywo pełnego programu kursu MBLC-YA, po to, aby uczestnicy mogli doświadczyć w jaki sposób lekcje są prowadzone, jak również praktykować ich prowadzenie w bezpiecznym i wspierającym środowisku.

Uczestnicy, którzy na koniec odosobnienia będą spełniać kryteria, otrzymają Certyfikat gotowości do nauczania 10-tygodniowyuch kursów MBLC-YA. Na koniec odosobnienia uczestnicy otrzymują wszystko, co jest potrzebne, aby rozpocząć samodzielne prowadzenie kursów MBLC-YA.

Osoby prowadzące: Ewa Orłowska, Dorota Piasecka
Daty: 26.07-30.07 2022
Miejsce: Ośrodek medytacyjny w Czarnej
Cena szkolenia: koszt szkolenia 3200 zł + koszty wyżywienia (120 zł dziennie x 4 = 480 zł) i noclegów (w zależności od wybranego pokoju).

Uwaga: Ilość miejsc ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń oraz wpłata bezzwrotnej zaliczki w wysokości 300 zł w terminie 5 dni od otrzymania potwierdzenia zgłoszenia.  W przypadku braku wpłaty zaliczki rezerwacja przepada.

Formularz zapisu (łącznie na CPD oraz szkolenie wyjazdowe):

.

Data