Szkolenie Nauczycielskie MBLC_02

Szkolenie nauczycielskie MBLC

Szkolenie składa się z dwóch etapów:

1. CPD „Rozwój umiejętności dopytywania w nauczaniu uważności”

Kurs rozwoju umiejętności dopytywania w nauczaniu uważności jest elementem obowiązkowym dla ścieżki nauczycielskiej MBLC pogłębiającym umiejętności empatycznego dopytywania.

Jednym z głównych celów kursu jest „robienie” mniej i „bycie” więcej w naszej praktyce dopytywania. Sprawdzimy jak zachować przestrzeń dla uczestnika, aby zbadać swoje doświadczenie praktyki bez narzucania naszej interpretacji ich doświadczeniu. Jeśli uczestnik jest w stanie przyjąć i zrozumieć swoje doświadczenie związane z praktyką, nauka jest pełniejsza. To wymaga od nas porzucenia bycia ekspertem, głębokiego słuchania, towarzyszenia i nauczania poprzez naszą wcieloną obecność i sposób bycia, a nie poprzez koncepcje intelektualne.

Innym kluczowym zagadnieniem jest bycie z uczestnikiem wobec trudności, których doświadcza, co jest nieodłącznym elementem nauczania współczucia. Czy naprawdę możemy być tam, otwarci i ciekawi, w „błocie” z naszymi uczestnikami, nie próbując „naprawić” ich doświadczenia? Będziemy tego doświadczać, poprzez zwracanie się i ku i „byciu” z trudnością i odwagą w naszej praktyce dopytywania (pierwsza psychologia współczucia). Nauczymy się ufać, że nasza obecność jest wystarczająca. Jednocześnie możemy nauczyć się wrażliwości na to, kiedy możemy podjąć kroki by „zrobić” coś, co buduje zdolność naszych uczestników do radzenia sobie z trudnością, bez „naprawiania”.

Osoby prowadzące: Anna Zubrzycki, Ewa Orłowska
Termin: 7/8 maja 2022
Gdzie: online, platforma zoom

2. Wyjazdowe szkolenie dla przyszłych nauczycieli MBLC

Wyjazdowe szkolenie dla przyszłych nauczycieli MBLC jest pogłębionym szkoleniem, które skupia się na badaniu każdego z etapów ośmiotygodniowego kursu MBLC. Intencją kursu jest zapewnienie uczestnikom bezpośredniego praktycznego doświadczenia poprzez przedstawianie prezentacji, poprowadzenie praktyk i sesji rozmowy w odniesieniu do każdego z etapów tematycznych kursu ośmiotygodniowego, którym towarzyszyć będą szczegółowe komentarze i omówienie ze strony trenerów szkolenia.

Szkolenie stanowi okazję, aby przeanalizować tematy kursu ośmiotygodniowego w sposób stopniowy, z zapewnieniem, że uczestnicy gruntownie rozumieją uzasadnienie nauczanych praktyk oraz sposobu, w jaki pasują one do siebie jako całość; jest to także okazja, aby zdobyć doświadczenie w samodzielnym prowadzeniu praktyk.

Podczas tego kursu wszystkie komentarze od uczestników i nauczycieli są przekazywane wg kryteriów MBI-TAC, które są omawiane podczas tego odosobnienia. Sesje na żywo prowadzone przez uczestników będą oceniane przez samych uczestników oraz omawiane z nauczycielami, którzy również będą dokonywać oceny; uczestnicy, którzy na koniec odosobnienia będą spełniać kryteria dla poziomu zaawansowanych początkujących MBLC otrzymają „certyfikat gotowości”.

Na koniec odosobnienia uczestnicy otrzymują wszystko, co jest potrzebne, aby rozpocząć samodzielne prowadzenie kursów MBLC

Osoby prowadzące: Anna Zubrzycki,. Monika Kużelewska-Turczynowicz, Ewa Orłowska, Piotr Jan Panasiuk
Daty: 12.09-18.09.2022
Miejsce: https://www.lipowadolina.pl