Uważność dla ósmoklasistów/ Warszawa

Home / Bez kategorii / Uważność dla ósmoklasistów/ Warszawa

Zapraszamy na kurs uważnego życia, szkolenie mindfulness dla młodzieży.
👉 Ta edycja dedykowana jest specjalnie dla uczniów klas ósmych. 👈

🍃 Kurs życia opartego na zasadach Uważności dla młodzieży (ang. skrót MBLC-YA) to 10-tygodniowy program Mindfulness Association, który wprowadza nastolatków w koncepcje Uważności oraz Współczucia dla siebie i ma na celu rozwijanie obydwóch tych cech poprzez konkretne praktyki i ćwiczenia.

🍃 Na kurs składa się z 10 spotkań każde po 45 minut, zajęcia odbywają się raz w tygodniu.
Na każdym spotkaniu zajmujemy się jednym tematem. Przykładowo, na sesji „Twój niesamowity umysł” przyglądamy się mózgowi w wieku nastoletnim, dowiadujemy się na co zaprogramowany jest mózg nastolatka i jakich używa modeli działania. To ważne, uświadomić sobie, że nie wszystkie z nich są pomocne w codziennym stresującym życiu!
Człowiekowi, także w wieku nastoletnim, nie wystarcza samo przetrwanie, każdy chce przecież odczuwać szczęście. Nowa wiedza pozwala tworzyć nowe nawyki, dające podstawy do spokoju i radości.
Inne tematy to „Pozostawanie obecnym”, „Zakotwiczanie” w chwili obecnej przy wsparciu oddechu, ciała lub dźwięku, „Rozproszenie uwagi”, „Wewnętrzne nastawienie”, „Wdzięczność” czy refleksja nad tym, co znaczy prowadzić „Uważne życie” w zgodzie z naszymi wartościami. W treść całego kursu wpleciona jest praktyka współczucia, czyli nauka bycia życzliwym dla siebie, gdy przeżywamy trudności.
To nie są kolejne zajęcia, na których trzeba coś osiągać, nikt nikogo nie ocenia, nikogo się nie odpytuje i nie „wyrywa do tablicy”! Tu można zrobić coś dla siebie.
Każdej sesji towarzyszy multimedialna prezentacja, która z poczuciem humoru obrazuje i utrwala wprowadzany temat. Uczniowie otrzymują również materiały – zeszyt ćwiczeń podsumowujący zajęcia i inspirujący do ćwiczeń w domu oraz nagrania praktyk i inne zasoby dostępne przez Internet.

🍃Program obejmuje dwa aspekty mindfulness – technika to uważność, zauważanie, kotwice dla uwagi, uspokajanie umysłu, uważność na ciało oraz wewnętrzną postawę, otwartą, pełną współczucia i życzliwości. Poprzez wprowadzenie w arkana współczucia dla siebie i współczucia dla innych program może pomóc nastolatkom lepiej radzić sobie z burzą emocji i krytycznym nastawieniem, tak częstym w tym trudnym okresie życia.

🍃 Mindfulness to także spora dawka wiedzy psychoedukacyjnej, pomagającej zbadać, jak funkcjonuje umysł, poznać specyfikę umysłu nastolatka oraz dowiedzieć się więcej o emocjach i o tym jak można je regulować. Zgłębianie tematów preferencji i wydawania osądów pomaga pełniej postrzegać rzeczywistość i rozwinąć umiejętności akceptacji siebie oraz przyjmowania wydarzeń z większą życzliwością, czy wplatanie w życie momentów wdzięczności za to co jest dobre i wartościowe nawet pośród trudności i wyzwań.

🍃 Program od kilku lat z sukcesem prowadzony jest dla nastolatków w Wielkiej Brytanii, jego efekty podlegały badaniom i zostały opublikowane przez jego autorkę dr Heather Grace Bond w formie doktoratu.

🍃 Spotkania kursu odbywają się w kameralnej atmosferze z poszanowaniem wyborów uczestników co do tego, w jakiej formie korzystają z kursu. Jedyne co jest wymagane to obecność i nieprzeszkadzanie innym. Cała reszta to wybór i zaproszenie do otwartego doświadczania, każdy kursant ma wybór, czy będzie uczestniczyć w prowadzonym ćwiczeniu czy woli na czas medytacji rysować lub zająć się krzyżówką.

Tematy spotkań:
sesja 0 – Wprowadzenie
sesja 1 – Twój niesamowity umysł
sesja 2 – Obecność
sesja 3 – Opuszczenie kotwicy
sesja 4 – Rozproszenie
sesja 5 – Nurt umysłu
sesja 6 – Nastawienie
sesja 7 – Akceptacja siebie
sesja 8 – Wdzięczność
sesja 9 – Uważne Życie
Zajęcia każdy czwartek w godz. 17:00-17:45 – od 14 października do 16 grudnia (10 tygodni).

👉 Miejsce:
Nowoursynowska 143K lokal: U1
(na teren budynku można wejść od strony ul. Jana Rosoła jak też od strony ul. Nowoursynowskiej)
Dojazd autobusami:
Autobusy 179, 166 (przystanek GRZEGORZEWSKIEJ)
Dojazd metrem i autobusem:
Należy wysiąść na stacji Metro IMIELIN i przesiąść się w autobus 179 (przystanek METRO IMIELIN 01),
wysiadamy na przystanku GRZEGORZEWSKIEJ.

👉 Prowadząca:
Dorota Piasecka nauczycielka – trenerka mindfulness dla młodzieży MBLC –YA oraz certyfikowana trenerka/nauczycielka życia w oparciu o uważność MBLC (Mindfulness Based Living Course) i compassion CBLC, tutorka w Mindfulness Association

Koszt: 770 zł

Zapisy: