“Nieruchomy punkt”. Odosobnienie medytacyjne z Donalem Creedonem.

Home / Bez kategorii / “Nieruchomy punkt”. Odosobnienie medytacyjne z Donalem Creedonem.

„Wszystko to nic innego jak kwiaty

W kwitnącym wszechświecie ”.

Nakagawa Soen

Zapraszamy do udziału w odosobnieniu medytacyjnym “Nieruchomy punkt”, które po raz trzeci w Polsce poprowadzi Dónal Creedon wraz z Anną Zubrzycki.

Dónal Creedon – Irlandczyk, studiował i praktykował z mistrzami buddyzmu tybetańskiego szkoły kagiu w Europie oraz w Indiach i Nepalu. Częścią jego praktyki były trzy 4-letnie odosobnienia. Spędził również kilka lat w Ośrodku Krishnamurtiego w Benares jako rezydujący buddyjski badacz. Obecnie prowadzi odosobnienia medytacyjne w wielu krajach. Na zaproszenie Mindfulness Association Polska po raz trzeci poprowadzi odosobnienie medytacyjne.

Dónal Creedon

Nieruchomy punkt – odosobnienie medytacyjne

Podczas naszego odosobnienia będziemy badać medytację, dlaczego i w jaki sposób ja praktykować oraz to, jakie daje możliwości.

Medytacja jest zarówno sposobem życia w prawdzie, jak i środkiem do osiągnięcia tego celu. Źródłem i treścią medytacji jest twoja świadomość.
Tutaj, teraz, zawsze. To jest tak naturalne, jak twój oddech.

Medytacja, jako praktyka, jest procesem uczenia się i uwrażliwiania. Chociaż metoda ma swoje założenia, nie chodzi o doskonalenie techniki. Jest to raczej sposób na udoskonalenie jakości umysłu i serca zrodzonego z uczucia. To bardziej sztuka niż nauka. Poprzez obserwację, słuchanie i opiekę umysł-serce zaczyna inteligentnie reagować na wyzwania, jakie niesie życie. Dostrajamy się do wnętrza i na zewnątrz, do cienia i światła słonecznego, do smutku i radości. Kiedy umysł jest wolny od swego podstępnego lgnięcia, doświadczamy więcej ulgi i spokoju, nawet pośród zamętu świata. To jest rozkwitanie medytacji.

Świadomość oswobodzona przez medytację uwalnia nas od ciężaru przeszłości i lęku przed przyszłością. To pozwala nam w pełni żyć teraźniejszością, która nie jest chwilą pośród szeregu chwil, ale może być tym, co poeta T.S. Eliot nazwał „nieruchomym punktem krążącego świata”.

Czy to nie dziwne, że nie zauważa się tego sposobu bycia, który jest tak prosty, piękny i zawsze dostępny? Nie ma nic dziwnego i orientalnego w podróży medytacyjnej, po prostu wracamy do naszego prawdziwego domu we wszechświecie. A gdzie to może być?

W swoim własnym, drogim sercu.

Będziemy to badać podczas naszego odosobnienia.

***

Odosobnienie jest odpowiednie dla absolwentów Certyfikowanego Kursu Mindfulness w Mindfulness Association Polska bądź UK. Dla nauczycieli uważności w metodach MBSR/MBCT/Breathworks/MBCL. Dla Absolwentów studiów Uważność i Współczucie na SWPS. Również dla osób, które ukończyły 8-tygodniowe kursy uważności i mają za sobą minimum roczną praktykę medytacyjną.
Odosobnienie kierujemy również do osób praktykujących przez co najmniej rok medytację w tradycji buddyjskiej.

***

Prowadzący:
Dónal Creedon i Anna Zubrzycki
W związku z aktualną sytuacją epidemiologiczną Donal Creedon poprowadzi odosobnienie online, a na miejscu będą z uczestnikami Anna Zubrzycki oraz tłumacz Jacek Dobrowolski.

Daty: 5-11 lipca 2021

Miejsce: Agro Pustelnik, Pustelnik 26, 58-410 Marciszów

Koszt odosobnienia:

Na koszt udziału w odosobnieniu składają się:

– koszt odosobnienia – 1050zł

– koszt wyżywienia – 600zł (100zł/doba)

– koszt zakwaterowania zależny od opcji:
miejsce w pokoju dwuosobowym – 540zł (90zł/doba)
miejsce w pokoju trzyosobowym – 480zł (80zł/doba)
miejsce w pokoju czteroosobowym – 420zł (70zł/doba)
miejsce w pokoju pięcioosobowym – 360zł (60zł/doba)

Formularz zapisu: