Mindfulness Based Living Course dla Młodzieży (MBLC-YA)

Home / Mindfulness Based Living Course dla Młodzieży (MBLC-YA)

Kurs życia oparty na zasadach Uważności dla młodzieży (ang. skrót MBLC-YA) to 10-tygodniowy program Mindfulness Association dla młodzieży w wieku od 11 do 18 lat stworzony na podstawie materiałów z Kursu życia opartego na zasadach Uważności (MBLC) dla dorosłych. Kurs MBLC-YA wprowadza nastolatków w koncepcje Uważności oraz Współczucia dla siebie i ma na celu rozwijanie tych cech poprzez praktyki i ćwiczenia wykonywanie głównie w klasie, zaprojektowane dla tej grupy wiekowej.

Kurs MBLC-YA obejmuje 10 sesji, prowadzonych zwykle co tydzień, trwających od 40 minut do 1 godziny. Na każdym spotkaniu zajmujemy się jednym tematem. Przykładowo, na sesji „Twój niesamowity umysł” przyglądamy się mózgowi nastolatków z jego różnymi trajektoriami rozwoju emocjonalnego i kontroli poznawczej i wyjaśniamy, że nasze mózgi jako zaprogramowane raczej na przetrwanie niż na dążenie do szczęścia, używają różnych sztuczek, których często nie jesteśmy świadomi. Inne tematy to „Pozostawanie obecnym”, „Zakotwiczanie” w chwili obecnej przy wsparciu oddechu, ciała lub dźwięku, „Rozpraszanie uwagi”, „Wewnętrzne nastawienie”, „Wdzięczność” czy refleksja nad tym, co znaczy „Uważne życie” (takie, które jest w zgodzie z naszymi wartościami). W treść całego kursu wpleciona jest praktyka współczucia, czyli nauka bycia życzliwym dla siebie, gdy przeżywamy trudności.

Każdej sesji towarzyszy multimedialna prezentacja, która z poczuciem humoru obrazuje i utrwala wprowadzany temat. Uczniowie otrzymują również podręcznik oraz dostęp do szerokiej gamy praktyk, dostępnych przez Internet.