Odosobnienie Compassion Maraton, 2-5.12.2021r.

Home / aktualnosci / Odosobnienie Compassion Maraton, 2-5.12.2021r.

„Współczucie jest wrażliwością na cierpienie swoje i innych z silnym pragnieniem ulżenia mu.” Dalajlama.

Tych kilka dni odosobnienia będzie szansą na powolne zanurzanie się w praktyki współczucia.

Na początek, cierpliwie i powoli pozwolimy umysłowi się wyciszać, zakończyć pozaczynane wątki, zadania, plany, rozważania. I kiedy tematy rozbieganego umysłu powoli zaczną się wyczerpywać zostaniemy w ciszy z tym, co w nas kruche i podatne na zranienie.

Kiedy uświadomisz sobie te delikatne, wrażliwe części siebie możesz zacząć obdarzać je życzliwością i troską. Kiedy zatrzymasz się i przyznasz przed sobą, że właśnie teraz odczuwasz jakiś rodzaj cierpienia możesz rozejrzeć się wokół i uświadomić sobie, że właśnie teraz wiele osób cierpi tak, jak Ty. To jest moment na obdarowanie siebie i innych współczuciem.

Piękna podróż do siebie samej_siebie samego. Podróż dla odważnych i ciekawych. Podróż, która pokazuje nam nasz zastany świat wewnętrzny, który jest taki jaki jest z różnych przyczyn, z powodu różnych zdarzeń czy doświadczeń. To, co możemy zrobić to zaprzestać walki z naszą rzeczywistością wewnętrzną i zaopiekować się zranionymi częściami siebie zamiast nawykowo się od nich odwracać lub czuć rozczarowanie a nawet gniew, że są one częścią nas.

Praktyki współczucia mogą uwolnić nas od przekonań, które nie pozwalają nam rozwinąć skrzydeł. A co, jeśli nie musisz nieść ciężaru na swoich barkach? Może nie musisz czuć się winna_winny za swoje życie, poglądy, wygląd, zdarzenia, trudności? Może nie musisz wypełniać każdej chwili działaniem i produktywnością? Może możesz odnaleźć spokój w bezproduktywnych chwilach i być.

Współczucie jest tym, czego najbardziej potrzeba dzisiejszemu światu. Umiejscowienie siebie na równi z innymi, zobaczenie w innych ludziach swojej ludzkiej natury łączy i buduje poczucie wspólnoty. W dzisiejszej epidemii nie tylko Covid-19 ale również samotności daje nam to poczucie więzi i połączenia z innymi. Zaspokojenie tych potrzeb podnosi komfort życia oraz ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie zarówno psychiczne jak i fizyczne.

Zapraszamy serdecznie na Compassion Maraton. Usiądziemy, zatrzymamy się i … niech współczucie popłynie.

* Odosobnienie rozpoczynamy kolacją w dniu 2 grudnia (czwartek) i kończymy obiadem w dniu 5 grudnia (niedziela). Szczegółowy harmonogram zostanie przesłany zapisanym osobom na początku listopada.

Prowadząca: Monika Kużelewska-Turczynowicz

Certyfikowany trener Mindfulness w podejściu MBLC (Mindfulness Based Living Course), certyfikowany trener podejścia CBLC (Compassion Based Living Course). Szkoleniowec przyszłych nauczycieli uważności przy Mindfulness Association Polska. Trener kursu MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy) certyfikowanego przez Oxford Mindfulness Centre przy Wydziale Psychiatrii Uniwersytetu w Oksfordzie, dedykowanemu zapobieganiu nawrotom depresji i stanów obniżonego nastroju. Praktykująca uważność/medytację od kilkunastu lat.

Miejsce: Ośrodek medytacyjny w Czarnej

Cena w zależności od wybranego noclegu (obejmuje warsztaty, noclegi i wyżywienie)

1. pokój trzyosobowy z łazienką – 1650 zł

2. pokój trzyosobowy ze wspólną łazienką – 1550 zł