ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W ODOSOBNIENIU „GDZIE ŻYCZLIWOŚĆ SPOTYKA WSPÓŁCZUCIE”

Home / Bez kategorii / ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W ODOSOBNIENIU „GDZIE ŻYCZLIWOŚĆ SPOTYKA WSPÓŁCZUCIE”

Odosobnienie „Gdzie życzliwość spotyka współczucie”
Kazimierz Dolny
Lipowa Dolina
1 – 6 sierpnia 2017

zdjecie-1-15464-lipowa-dolina

Nie rezygnuj tak szybko z samotności.

Niech się mocniej w ciebie wgryzie.

Niech Cię kisi i doprawia jak niewiele przypraw ludzkich, a nawet boskich.

Coś, czego dziś wieczór brakuje memu sercu – złagodziło me spojrzenie, a memu głosowi przydało czułości –

Moja potrzeba Boga. (Hafiz, Persja, XIV w.)

Mamy przyjemność poinformować, że w dniach 1 – 6 sierpnia 2017 roku, Anna Zubrzycki i Angie Ball poprowadzą w Kazimierzu Dolnym odosobnienie, którego myślą przewodnią będzie – „Gdy życzliwość spotyka współczucie”. Odosobnienie będzie miało charakter w pełni świecki. To wydarzenie daje sposobność pogłębienia praktyki i jest otwarte dla każdego kto ukończył jeden z treningów Mindfulness Association, jak również dla tych, którzy ćwiczyli się w uważności i współczuciu (współodczuwaniu) w innych kontekstach. Głównym tematem odosobnienia będzie pogłębienie naszego rozumienia życzliwości i współczucia, podtrzymujących nasz trening uważności.

Zwrócimy szczególną uwagę na rozwijanie naszej postawy życzliwości, stanowiącej istotną podstawę naszej praktyki. Ze wspomnień życzliwości celowo tworzymy “wewnętrzną atmosferę” ciepła i poczucia połączenia z innymi, by ją wcielać w naszą codzienną praktykę. Możemy zacząć zauważać nasze indywidualne wewnętrzne wzorce reagowania, blokujące zdolność do bycia życzliwymi dla siebie, sytuacje, w których odkrywamy, że jesteśmy twardzi i surowi wobec samych siebie.

Największą blokadą dla wielu z nas może być brak życzliwości wobec samych siebie, wypływający z “transu braku poczucia wartości” mówiąc słowami Tary Brach, autorki True Refuge (“Prawdziwe schronienie”). Możemy czuć, że nam się życzliwość nie należy, że nie jesteśmy jej warci, możemy się z tym źle czuć. Najważniejsze to być z tą niedogodnością, pozwolić jej tam być, skierować życzliwość ku tej części nas, która czuje się z tym źle.

Połączenie między życzliwością, a współczuciem, to pogłębiające doświadczenie. Rozpoczynając trening współczucia zaczynamy w pełni otwierać nasze serca na nas samych i na innych. Ten proces pogłębiania pomaga nam rozumieć, że wszyscy jesteśmy ludzkimi istotami, znajdującymi się w bałaganie życia. Możemy dostrzec z ulgą, że nie musimy być doskonali, “bez jednej plamki” – w rzeczy samej mamy “pełną zgodę na bycie neurotycznym bałaganem”, mówiąc słowami prof. Roba Nairna, założyciela Mindfulness Association.

Podczas tego odosobnienia będziemy mieli okazję na dyskutowanie i patrzenie w sposób jasny i uczciwy na nasze konkretne przeszkody i blokady, oraz na to, jak zaprzyjaźniać się z tymi trudnymi doświadczeniami. Podczas scalania naszych praktyk uważności z silnym skupieniem, zarówno w praktyce siedzącej, jak w uważnym dzieleniu się z innymi, będziemy stale odnosić się do zasadniczej praktyki uspokajania, osadzania, spoczywania i podpory, zawierających istotę mądrości i współczucia. Będziemy je powtarzać raz po raz.

Z głębi naszego doświadczania, wszystkie trudności i cierpienia naszego życia, neurotyczne stany umysłu, nastroje i emocjonalne przeżycia, budzą współczucie wobec siebie, powstając z “błota” naszego doświadczania i przekształcając je w żyzny nawóz. Uczymy się, że współczucie to nie wyidealizowana wersja wspinania się na “niebotyczne wysokości”, ale raczej akceptacja siebie. Głębokie otwarcie serca wpierw na swoje własne cierpienie, co potem w naturalny sposób zaczyna się przeradzać w rozkwit otwartości ku innym.

Potrzebujemy czuć się gotowi i chętni do podjęcia wyzwania, gromadząc odwagę i siły, by stać się “wojownikiem współczucia” i wejść głęboko w neurotyczne stany umysłu i emocje. Wówczas pojawia się pytanie: jak być otwartym i pozwolić naszej podatności na zranienia, naszym ranom i urazom, naszemu wstydowi ujawniać się, utrzymując to wszystko bezwarunkowo w naszych czułych sercach?

W planie mamy codzienny harmonogram praktyki z okresami milczenia, każdego dnia od wstania rano do okresu po lunchu, jak również uważne spacery wśród przyrody. Będziemy oferować nauki i prowadzone praktyki obejmujące dzielenie się i zapytywanie. Będzie również sposobność na przegląd osobistej praktyki z prowadzącymi.

Rozmaite istotne praktyki będą również pogłębiane przez ruch, obserwację i sesje doświadczania. Będzie też czas na uważne docenianie i doświadczanie zewnętrznego środowiska w przyrodzie.

Prowadzący:
Anna Zubrzycki i Angie Ball

Miejsce:
Odosobnienie odbędzie się w Kazimierzu Dolnym w urokliwej agroturystyce otoczonej lokalnymi wąwozami lessowymi – Lipowa Dolina
www.lipowadolina.pl

Opłaty:

O rezerwacji miejsc, z uwagi na kameralność wydarzenia, będzie decydowała kolejność zapisów i wniesienie opłaty.
Koszt odosobnienia wraz z zakwaterowaniem w pokoju 3-4 osobowym i wyżywienie to koszt 1 600 zł.  Koszt odosobnienia wraz z zakwaterowaniem w 2 osobowym pokoju i wyżywieniem to koszt 1 700zł.
Wykłady będą po angielsku z tłumaczeniem na polski. Nie jest wymagana znajomość języka angielskiego.

Zapis:
Szczegóły dotyczące płatności znajdują się  w formularzu rejestracyjnym:
LINK

Kontakt: