Compassion Based Living Course (CBLC)

Home / Compassion Based Living Course (CBLC)

Kurs ma na celu wyruszenie w osobistą podróż pełną współczucia w celu włączenia go do życia codziennego. Treść kursu oparta jest o zasoby psychologii ewolucyjnej i buddyzm mahayana wraz z bogactwem przesłania tej tradycji. Współczucie jest cechą wrodzoną w każdym z nas i jako taka może być pielęgnowana i wzmacniania. Rdzeniem współczucia jest wrażliwość na trudności jakie sami przeżywamy jak i wobec trudności w życiu innych oraz chęć łagodzenia tego cierpienia , rozwijania się i odnalezienia szczęścia. Uważność zwiększa naszą świadomość, podczas gdy współczucie pogłębia naszą świadomość odczuwaną z poziomu serca. Praktyka współczucia pomaga budować nasze wewnętrzne zasoby, aby odpowiadać na nieuchronne wyzwania w naszym życiu i zwiększać naszą zdolność do doceniania i rozwijania wdzięczności za dobro, które jest również obecne w naszym życiu. Jest to podróż, która wymaga zaangażowania i odwagi.

Struktura kursu wspiera uczenie się uczestników poprzez doświadczanie, a praktyka w domu jest nieodłącznym elementem podróży ze współczuciem. wskazany. Kurs trwa 9 tygodni i obejmuje również dzień praktyki. Adresowany jest dla każdego, kto uczestniczył wcześniej w kursach uważności takich jak MBLC, MBSR lub w innym kompleksowym treningu uważności.

Zagadnienia poruszane podczas kursu:

Sesja wprowadzająca- Czym jest współczucie?
Tydzień 1 – Powody praktykowania współczucia
Tydzień 2 – Współczujący bałagan